Pomalu pečené hovězí na víně – Meatpoint

Pomalu pečené hovězí na víně

Jednoduchý recept, jak si připravit křehké a chutné maso, které se Vám bude rozpadat na jazyku a navíc pustí šťávu, díky které dostane omáčka nezaměnitelnou chuť.

120 minut a déle
Střední náročnost

Ingredience pro porce

  • Vysoká plec nebo Krk2 kg
  • Sádlo — 2 lžíce
  • Cibule velká — 2 ks
  • Stroužek česneku — 2 ks
  • Suché červené víno — 250 ml
  • Mrkev — 4 ks
  • Tymián větvičky — 1 ks
  • Sůl a pepř — 2 lžičky
  • Hovězí vývar podle potřeby — 1 ks

Krok 1

Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a osolené a opepřené maso nechte ze všech stran pořádně zatáhnout. Zatažené maso přesuňte do litinového vysokého pekáče společně s nakrájenou cibulí, česnekem a svazkem několika větviček tymiánu.

Pomalu pečené hovězí na víně Recept - Krok 1

Krok 2

Rozehřejte si troubu na 150 °C, maso podlijte vínem s vývarem. Maso musí být z větší části potopené. Naše vyzrálé maso pomalu pečte asi 2-3 hodiny dle výkonu trouby a velikosti pekáče. Průběžně maso podlévejte, případně přidejte trochu vývaru. Větvičku tymiánu ideálně vyndejte po 30 minutách, ať omáčka není moc aromatická.

Pomalu pečené hovězí na víně Recept - Krok 2

Krok 3

Oloupanou mrkev do pekáče přidejte až ke konci, aby se nerozvařila. Pečte do změknutí. Omáčku z masa si můžete zahustit oříškem másla s hladkou moukou. Je dobré omáčku lehce promixovat (mrkev a maso dejte na druhý konec pekáčku).

Pomalu pečené hovězí na víně Recept - Krok 3

Krok 4

K masu se výborně hodí bramborová kaše a z mrkve pomocí škrabky můžete vytvořte tenké plátky, které krásně ozdobí talíř.

Pomalu pečené hovězí na víně Recept - Krok 4

Dobrou chuť!

Vyzrálé hovězí