Bubenečská 308/13
Praha 6 - BubenečPo - Pá / 8:00 - 19:00
Sobota / 9:00 - 15:00
Přijímáme platební karty Visa a MasterCard.
vícePřipravit výborný pečený roastbeef je mnohem snažší, než si myslíte. S vyzrálým hovězím to zvládnete i doma!
Naši řezníci k přípravě roastbeefu doporučují vyzrálý BIO nízký roštěnec. Jeho vyzrálost zaručí, že maso bude hezky jemné a šťavnaté. Nízký roštěnec se navíc perfektně hodí na pečení, nemá uvnitř šlachy a drží tvar válečku, takže ho nemusíte vázat provázkem. V Meatpointu vám s výběrem toho pravého kousku rádi poradíme a na požádání také odblaníme, aby se maso při pečení nepokroutilo a nemuseli jste ho na talíři okrajovat.
Nejdůležitějším a také nejpracnějším krokem při přípravě roastbeefu je maso namarinovat. Nejprve do masa ze všech stran jemně vmasírujte sůl a pepř a nakonec ho potřete hořčicí. Namarinované maso zabalte do potravinářské folie a nechte proležet v lednici, a to ideálně přes noc. Z lednice ho ale vyndejte včas, protože než se pustíte do pečení, mělo by alespoň hodinku být v pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 140°C a mezitím na pánvi s trochou oleje maso z každé strany cca 1 minutu zprudka opečte, aby se zatáhlo a všechna šťáva zůstala uvnitř. Poté je připraveno k pečení a pro vůni můžete na pekáč přihodit i pár větviček tymiánu. Doba pečení se bude odvíjet od toho, jak velký a vysoký kousek nízkého roštěnce máte. Ideálním parťákem k vychytání té správné doby je proto vpichovací teploměr či teplotní sonda. Teplota uprostřed masa by neměla přesáhnout 55°C, pravý anglický roastbeef totiž musí ve středu zůstat hezky růžový.
Po vyjmutí z trouby maso přemístěte na talíř, přikryjte alobalem a nechte alespoň 10 minut odpočinout. U roastbeefu platí, že čím tenčí plátky, tím lepší, takže pořádně naostřete nože. Při krájení na maso netlačte, aby z něj zbytečně nevytékala šťáva.
Teď už chybí jen křenová omáčka. Tu připravíte velmi jednoduše - nastrouhejte křen a jablko, přidejte zakysanou smetanu, pár kapek citronu a dochuťte solí a pepřem. Teď už máte všechny komponenty připravené a můžete se pustit do servírování. Na krajíc kváskového chleba namažte tenkou vrstvu křenové omáčky, položte pár lístků polníčku a s roastbeefem rozhodně nešetřete. Nakonec přiklopte krajícem chleba a můžete podávat.