Ossobuco milanese – Meatpoint

Ossobuco milanese

Tradiční italská kuchyně v sobě skrývá víc než jenom těstoviny. Pojďte s námi vyzkoušet skvělý recept z oblasti Milána!

120 minut
Střední náročnost

Ingredience pro porce

  • Ossobuco4 ks
  • velká cibule — 2 ks
  • olivový olej — 4 lžíce
  • máslo — 120 g
  • bílé víno — 450 ml
  • hovězí vývar — 1,5 l
  • hladká mouka — dle potřeby
  • sůl — dle chuti
  • pepř — dle chuti
  • rýže Carnaroli — 320 g
  • parmazán — dle chuti
  • šafrán — 1 lžička
  • hladkolistá petržel — svazek
  • citron a citronová kůra — 1 ks
  • česnek — 2 stroužky

Krok 1

Nejprve si připravíme maso. Ossobuco (neboli italsky "kost s dírou") pochází z telecího kolena, krájí se napříč i s kostí z kližky. Jednotlivé plátky masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, do kterého plátky obaleného masa vložíme. Opečeme dozlatova z obou stran a maso odložíme stranou.

Ossobuco milanese Recept - Krok 1

Krok 2

Do pánve s výpekem z masa přidáme 40 gramů másla a jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Tu necháme zesklovatět, poté přidáme pepř a podlijeme 300 ml bílého vína. Necháme víno zredukovat a přidáme půl litru hovězího vývaru (recept na ten nejlepší vývar naleznete zde). Vrátíme maso na pánev s omáčkou a necháme pod pokličkou přibližně hodinu a půl.

Ossobuco milanese Recept - Krok 2

Krok 3

Zatímco se maso vaří, připravíme si gremolátu, která nám chuť posune na novou úroveň. Nasekáme hladkolistou petrželku nadrobno, přidáme citronovou kůru a jemně nasekaný česnek. Gremolatu přidáme k masu těsně před dokončením.

Ossobuco milanese Recept - Krok 3

Krok 4

Teď už zbývá pouze příloha - šafránové risotto. Ve vyšším hrnci rozpustíme 40 gramů připraveného másla a orestujeme na něm jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme společně s cibulí. Podlijeme 150 mililitry bílého vína a směs důkladně promícháme. Postupně rýži podléváme litrem vývaru po naběračkách a pokaždé ji necháme, aby vstřebala všechnu tekutinu. To trvá to cca 20 minut - pozor, nesmí se vařit příliš prudce.. Nakonec přidáme šafrán a dobře rozmícháme, dokud není risotto krásně žluté. Přidáme 40 gramů másla a nastrouhaný parmazán, dobře promícháme a necháme mimo plamen pod pokličkou cca 5 minut odstát.

Ossobuco milanese Recept - Krok 4

Dobrou chuť!

Vyzrálé hovězí