Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího – Meatpoint

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího

Připravit si křehké masové kuličky, je mnohem jednodušší, než složit jakýkoliv nábytek!

30 minut
Malá náročnost

Ingredience pro porce

    Masové kuličky

  • Mleté hovězí500 g
  • Strouhanka — 60 g
  • Vejce — 1 ks
  • Muškátový oříšek — 0,25 lžičky
  • Cibule — 1 ks
  • Olej — dle potřeby
  • Sůl — dle chuti
  • Pepř — dle chuti
  • Čerstvé bylinky — dle chuti
  • Omáčka

  • Hovězí vývar — 400 ml
  • Silná smetany (nebo zakysaná smetana) — 100 ml
  • Worcesterská omáčka — 1 lžíce
  • Kukuřičný škrob — 1,5 lžíce
  • Mletý česnek — 1 lžička
  • Sušená petrželka — 1 lžička
  • Sušený tymián — 0,5 lžičky
  • Muškátový oříšek — 1 špetka
  • Sůl — dle chuti
  • Pepř — dle chuti

Tradičně se masové kuličky vyrábí z mixu vepřového a hovězího masa. Použitím vyzrálého hovězího však docílíte křehkých kuliček i bez použití vepřového. Takže pojďme na to!

Krok 1

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte pečící mísu. Cibulku nakrájejte najemno a opečte dozlatova na pánvi. Poté ve větší míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, vejce, cibulku a nezapomeňte na koření. Pro autentičtější chuť přidejte ¼ lžičky muškátového oříšku. Následně vytvarujte kuličky stejné velikosti, které poskládejte do připravené pečící mísy.

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího Recept - Krok 1

Krok 2

Kuličky pokapejte olejem a pečte cca 10 minut. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete změřit teplotu, která by měla být uvnitř kuliček asi 70 °C. Po vyndání je nechte 5-10 minut odležet a zatím si připravte omáčku.

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího Recept - Krok 2

Krok 3

Kuličky pokapejte olejem a pečte cca 10 minut. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete změřit teplotu, která by měla být uvnitř kuliček asi 70 °C. Po vyndání je nechte 5-10 minut odležet a zatím si připravte omáčku.

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího Recept - Krok 3

Krok 4

Pro přípravu naší krémové omáčky je třeba pouze smíchat všechny ingredience ve větší nádobě. Nezapomeňte na smetanu, která dodává omáčce dokonalou chuť a krémovost. Následně směs důkladně promíchejte metlou. Dále si rozhřejte větší pánev, do které směs nalijte a povařte na mírném ohni. Omáčku nechte probublávat asi 5 minut.

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího Recept - Krok 4

Krok 5

Kuličky servírujte s vaší oblíbenou přílohou a vše polijte omáčkou. No a pokud chcete mít opravdu autentický nábytkářský gastro zážitek, tak k tomu přijdete brusinkovou omáčkou. Mimochodem, pokud nemáte cestu ani do Bubenče, ani na Harfu, naše vyzrálé mleté a další masa si můžete objednat až domů: [https://www.rohlik.cz/c300114219-meatpoint](https://www.rohlik.cz/c300114219-meatpoint).

Švédské masové kuličky z vyzrálého hovězího Recept - Krok 5

Dobrou chuť!

Vyzrálé hovězí