Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou – Meatpoint

Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou

Doma, na zahradě, na pánvi, na grilu, romantická večeře nebo párty s přáteli - s burgery nikdy neuděláte chybu!

30 minut
Malá náročnost

Ingredience pro porce

  • Hovězí Burger4 ks
  • Zralá hruška — 2 ks
  • Hamburgerová žemle — 4 ks
  • Polníček — 200 g
  • Gorgonzola — 200 g
  • Majonéza — 200 g
  • Červená cibule — 2 ks
  • Třtinový cukr — 4 lžíce
  • Máslo — 2 lžíce
  • Bílé víno — 10 ml

Krok 1

Nejprve si připravte náplně. Na mírně rozpálené pánvi nechte rozpustit máslo. Nakrájejte cibuli na silnější plátky. Několik minut ji smažte, poté přidejte bílé víno a tři lžíce třinového cukru. Nechte cibuli zkaramelizovat - vznikne vám tím lahodné cibulové chutney. Sundejte ho a na stejné pánvi smažte v třtinovém cukru lehce obalené plátky hrušky. Opět nechte zkaramelizovat.

Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou Recept - Krok 1

Krok 2

Na druhé pánvi si mezitím připravte maso. Doporučujeme vám buď si zakoupit již hotové burgery, nebo si nechat namlít tučnější hovězí, např. krk (na jednu porci se hodí zhruba 100 - 150 gramů mletého masa) - řezník v Meatpointu vám vždy dobře poradí, pokud si nejste jistí. Maso osolte, opepřete a uprostřed nechte důlek - až se při smažení zatáhne, jedině tak zaručíte, že bude propečené všude rovnoměrně. Maso poté vložte na rozpálenou pánev nebo gril. Po přiložení lehce zatlačte a nechte do poloviny propéct bez otáčení. Nikdy neotáčejte více než jednou! Délka smažení či grilování vždy záleží na osobních preferencích každého z nás, nicméně my máme nejraději, pokud je maso ještě šťavnaté - proto by se nemělo z jedné strany smažit déle než 3 minuty. Po otočení položte na maso nakrájenou gorgonzolu, aby se rozpustila. Na poslední dvě minuty vložte na pánev napůl rozkrojenou housku, aby se lehce opekla.

Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou Recept - Krok 2

Krok 3

Pomažte spodní část housky majonézou. Na tu položte polníček, maso, cibulové chutney, hrušku a nakonec vrchní část housky. Příbory nechte v kuchyni - nejlíp se jí rukama!

Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou Recept - Krok 3

Krok 4

Náš tip! Pro opravdové hladovce doporučujeme přidat batátové hranolky! Omyjte tři batáty a pokrájejte na proužky. Ty pak vložte do pečicím papírem vyloženého plechu, pokapejte zhruba 3 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience správně spojily. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 180° Celsia a asi 30 až 40 minut dozlatova.

Hovězí burger s hruškou a gorgonzolou Recept - Krok 4

Dobrou chuť!

Vyzrálé hovězí